Un acvariu poate să ne aducă un colţ din natură care să aibă atât vegetaţie cât şi animale în casa noastră cu avantajul că locuitorii acelui spaţiu nu fac zgomot, nici murdărie în casă, nu trebuie scoşi la plimbare…Tot ce are nevoie este un minim efort din partea noastră şi un echipament tehnic pe care şi un copil este capabil să-l manipuleze.
Unde vom amplasa acvariul?
Un acvariu poate fi pus oriunde am dori, însă trebuie să realizăm că acel acvariu nu este doar un deposit pentru peşti şi plante, ci şi un ornament pe care am dori să-l expunem într-un spaţiu unde poate fi admirat de către cei care ne vizitează casa şi de ce nu, de către membrii casei. Din acest motiv trebuie ales un loc unde nimic nu distrage atenţia privitorului, la o înalţime de 70/ 80 cm, iar în cazul în care acvariul poate fi privit doar dintr-o poziţie şezândă, el trebuie amplasat la o înălţime de 50 cm sau 60 cm.
Când dorim să avem într-o încăpere un acvariu trebuie să gândim poziţionarea lui înainte de a-l pune în funcţiune, deoarece mutarea sa ulterioară este aproape imposibilă, nu din cauza greutăţii ci din cauza fragilităţii sticlei care se poate sparge şi a faptului că trebuie să reconstruieşti decorul. Poziţionarea acvariului este influenţată de spaţiu ( să ai acces uşor la el), sursele electrice şi de design-ul încăperii în general.
Nu este de neglijat nici greutatea acvariului, pentru că dacă avem un acvariu de 50 l, acvariul în final va avea 60-70 kg, în funcţie de materialele din care a fost confecţionat. Din această perspectivă trebuie să luăm în calcul dacă locul unde dorim să.l poziţionăm suportă această greutate. Niciodată să nu puneţi acvariul direct pe suprafeţe rigide pentru că sticla poate avea unele defecte din fabricaţie, care vor duce la spargerea sa; este recomandat să se pună sub acvariu polistiren sau un covor de cauciuc.
Lumina directă a soarelui nu este benefică pentru acvariu deoarece se inmulţesc foarte repede algele care sufocă plantele, dau apei o culoare verzuie inestetică şi un alt dezavantaj al luminii solare este că supraîncălzeşte apa. Datorită echipamentelor moderne de iluminare din interiorul acvariului putem doza perfect lumina în funcţie de necesităţile plantelor şi a peştilor din acvariu.
Una dintre cele mai mari greşeli ale acvariştilor începători este că doresc să înceapă cu un acvariu mic pentru a învăţa, spun ei. Total greşit! Este mult mai uşor să îngrijeşti un acvariu mare deoarece echilibrul fizic şi chimic al apei se menţine mai mult timp. Se recomandă un acvariu de minim 50 l pentru acvariile de apă dulce şi de 100 l pentru cele cu apă marină.
O altă problemă care se pune când vrem să achiziţionăm un acvariu este forma acestuia. Să fie rectangular sau nu? Din experienţă este de dorit atât pentru începători cât şi pentru cei iniţiaţi să-şi achiziţioneze un acvariu paralelipiped, toate curbele implică probleme de natură tehnică, dar şi financiară. Întotdeauna acvariile care prezintă curbe sunt mult mai scumpe.
Sunt nişte reguli specifice dacă v-aţi hotărât să vă confecţionaţi chiar dvs. acvariul printre care şi aceasta că înălţimea acvariului nu fie mai mare decât lăţimea sa, aceasta pentru a permite un corect schimb de aer, ceea ce este imperativ pentru sănătatea plantelor şi peştilor. În ceea ce priveşte lungimea acvariului, ideal ar fi ca aceasta să reprezinte de două ori înălţimea sa.
În următorul articol vom discuta despre accesoriile care sunt necesare într-un acvariu
ing. zootehnist Osoian Emil
ing. zootehnist Osoian Emil