miercuri, 12 ianuarie 2011

GUPPY

Peştele guppy (Poecilia reticulata),  cel mai cunoscut şi raspândit peşte din acvaristica, a fost adus pentru prima dată în Europa în anul 1960 de către Robert John Lechmere Guppy,de unde i se trage şi numele.
Specia este originară din America de Sud: Venezuela, Barbados, Trinidad, Brazilia şi Guyane .
Astăzi specia trăieşte, în apele naturale sau bazinele artificiale, pe aproape toate continentele. Specia a fost larg introdusă în apele naturale cu scopul principal de a se combate ţânţarul anofel.
 Populaţii sălbatice de guppy se găsesc astăzi pe continentul African ,
 în ţările Europene cu climat exotic precum şi în Asia.
 Poecilia reticulata, originar din America de Sud, este un peste foarte pasnic si dragalas, care nu necesita bazine foarte mari si nu este o specie pretentioasa in ceea ce priveste calitatea apei. Sunt cei mai fericiti in acvariile populate, dar un acvariu populat numai cu guppy poate fi o decizie inteleapta.
 Guppy sunt o specie de pesti extrem de rezistenta, putand sa supravietuiasca in conditii in care alti pesti ar putea muri. 

Masculul este intotdeauna mai viu colorat, in timp ce femela are un colorit mai sters, gri lipsit de luciu. Exista diferite varietati de guppy care se disting prin diversitatea culorilor si a modelelor coloritului, precum si prin aspectul innotatoarei codale (in forma de evantai, de ac, de spada, de val, de steag, de lopata sau rotunda)


  . Masculul de guppy ajunge la o lungime de 3-4 cm, in timp ce femela, mult mai mare, poate atinge o lungime de 5-6 cm.

 

  Acvariul in care sunt crescuti guppy trebuie sa fie spatios, bogat in plante, dupa care pestii sa se poata ascunde sau pe care femelele sa nasca puii, dar sa ofere suficient spatiu pentru inot.
Daca ati ales sa va populati acvariul cu guppy, trebuie sa stiti ca acestia o duc cel mai bine in grupuri de minim 7 exemplare. Intrucat masculii vor alerga intotdeauna femelele epuizandu-le, este cel mai bine ca grupul de guppy creat sa fie format din 2 masculi la 5 femele.
 Capacitatea acvariului: circa 50 litri  Temperatura apei: 20-250C  pH-ul apei: 6,5-8  Duritatea apei: 10-20 dGH. Guppy prefera apa dura, dar pot supravietui si in cea neutra sau in cea dedurizata.
Substratul acvariului este reprezentat din nisip spalat si eventual sterilizat inainte cu solutie de albastru de metil. Apa din acvariu nu trebuie sa fie neaparat filtrata, dar trebuie schimbata minim o data pe saptamana in functie si de marimea acvariului dupa cum urmeaza.
Volum acvariu
Volum de apa ce trebuie schimbat
Perioada in care va fi schimbata apa
50 - 60 litri
10 - 20 litri
 o data pe sapatamna
80 - 100 litri
20 litri
o data pe sapatamna
110 - 120 litri
20 - 30 litri
o data pe sapatamna
160 - 200 litri
30 - 40 litri
o data pe sapatamna
250 - 300 litri
50 - 60 litri
la fiecare 2 saptamani
> 300 litri
aprox.  20%
la fiecare 3 saptamani

 De asemenea, acvariu va fi dotat cu un incalzitor cu termostat pentru a monitoriza temperatura apei si a o mentine in anumite limite constante +/- doua grade.
In apa se va adauga si sare neiodata (pentru muraturi) o lingurita cu varf la 10 litiri de apa.

 

 

 

  Hranirea

Guppy pot fi hraniti atat cu hrana vie, cat si cu cea uscata, fiind omnivori si hranindu-se cu o mare varietate de alimente. Cantitatea de hrana pe care le-o administrati guppy-lor trebuie sa fie consumata de acestia in decursul a cateva minute. Guppy au stomace de capacitate mica si trebuie hraniti cu cantitati mici, de circa 2 ori pe zi pentru adulti si pana la 5 ori pentru pui.. Hranirea in exces duce la indoparea pestilor, cu consecinte grave asupra sanatatii lor, risipirea hranei si denaturarea calitatii apei din acvariu.

  Reproducerea

Guppy ating maturitatea sexuala si sunt apti pentru a se imperechea in jurul varstei de 3 luni. Este o specie extrem de prolifica.
Guppy este o specie vivipara (nascand pui vii), care, dupa o gestatie de 4-5 saptamani, poate da nastere la 20-60 de alevini , cu crestere foarte rapida daca sunt hraniti cu artemia. In timpul gestatiei, femela este de preferat sa fie hranita cu hrana vie pentru a da nastere unei generatii viu colorate. La femela care urmeaza sa nasca se constata marirea in volum a abdomenului si aparitia unei pete negre in regiunea anala. Este de preferat ca femela care este gestanta cu o spatamana inainte fatare sa fie mutata intr-un acvariu separat, intrucat adultii isi  devoreaza puii nou-nascuti.
Dupa o luna puii pot fi introdusi in acvariu cu adulti, fiind capabili sa se hraneasca singuri si sa se apere. Temperatura apei in perioada de reproductie trebuie sa fie in jur de 24-250C.
Specii compatibile : Molly, platy, Zebre, Neoni, Rasbora, Plecostomus(mancatorul de alge), corydoras (sanitari) etc.

Niciun comentariu:

Flame Tetra sau Von Rio Tetra

Flame Tetra sau Von Rio Tetra este unul dintre cei mai fermecători și frumoși pești din acvariile cu apă dulce,în special atunci când își et...