joi, 5 ianuarie 2012

ILUMINAREA ACVARIULUI

Pentru ca un acvariu sa poata functiona in  parametrii ideali este nevoie ca sa fie dotat cu trei accesorii de baza:
1.sistemul de iluminare,
2.sitstemul de incalzire,
3.sistemul de filtrare.

1.Lumina este unul din elementele vitale pe care trebuie sa le avem in vedere pentru ca  acvariul sa poata functiona. Nu numai plantele si algele au nevoie de lumina ca sa creasca, dar si microorganismele au nevoie de ea, care desi nu sunt vizibile cu ochiul liber, sunt indispensabile pentru buna functionare a orcarui acvariu si  nu in ultimul rand si viata pestilor depinde de aceasta.
Din acest motiv lumina din acvariu trebuie sa indeplineasca unele cerinte specifice.

Trei factori trebuie sa fie luati in considerare :
1.durata lumini,
2.culoarea lumini, si
3.intensitatea lumini
Iluminarea intr-un acvariu normal ar trebui sa fie de 10-12 ore. Este recomandat ca sa se stinga si a se aprinda lumina la aceleasi ore si sa se lase fara intreruperi.
            Culoarea luminii difera de tipul de bec folosit. In present cel mai des folosit e tubul economic, practice si cu o durata de folosire mai lunga decat celelalte, disponibil in magazine, deci usor de procurat. Acest tip de bec se gaseste sub trei tipuri din punct de vedere al luminii propagate; poate sa aiba o lumina alba sau lumina galbena sau poate fi de tipul fitostimulant .
            Pentru asigurarea unei lumini corespunzatoare dezvoltarii plantelor si nu numai prezentam trei solutii:
1.      Iluminare combinata – lumina fitostimulanta si lampi cu lumina incandescenta.
In acvariile cu apa dulce procentul luminii fitostimulante trebuie sa fie 50%., in timp ce in cele cu apa sarata procentul trebuie sa fie mult mai mic.
2.      Iluminare cu becuri care reproduce spectrul solar, mai scumpe decat becurile obisnuite.
3.      Iluminare cu becuri cu halogen. Trebuie asamblate in afara acvariului. Acest tip de iluminare este potrivit pentru acvariile care nu au capac si deserveste mai multe acvarii simultan.
Dupa cum se stie, fiecare bec are un consum specific de energie, indicat in watt-i, dar aceasta valoare in sine nu arata efectul luminous, care depinde si de tipul de spectru pe care il produce fiecare model. Din acest motiv, producatorii specifica pe produs si “lumenii”. Astfel, pentru acvariile cu apa dulce si plante care nu necesita multa lumina este necesar aproximativ 30 de lumeni per litru de apa, in timp ce pentru acvariile cu apa dulce dar cu plante care necesita lumina trebuie asigurat  cel putin 50 de lumeni per litru de apa. Pentru a asigura o alegere corecta a luminii trebuie luati in considerare urmatorii parametrii:
-         La 1 watt:
1.      tubul florescent fitostimulantor produce aproximativ 9 lumeni;
2.      lampi cu vapori de mercur(HQL) produce  intre 46-52 lumeni;
3.      Bec halogen -METAL HALIDE  produce intre 80-96 lumeni;
Exemplu un tub florescent de 20 watt produce 180 lumeni (20*9=180)
Este important ca luminozitatea becului ales sa fie exploatata la maxim. Aceasta inseamna sa se directioneze toata lumina spre interiorul acvariului.
 Desigur dupa un timp toate tipurile de lampi isi pierd din luminozitate si trebuie schimbate inainte de a se  arde.
De multe ori plantele ne pot semnala acest lucru dupa  o buna prioada crestere brusc nu se mai dezvolta in consecinta recomand sa se schimbe tubul fluorescent cam pe la 8 luni.
                                                          ing. zootehnist Osoian Emil

3 comentarii:

Stone spunea...

Foarte interesante aceste detalii, in special cele referitoare la iluminat. E de preferat sa achizitionam surse de iluminat din magazine specializate?

osoian spunea...

nu neaparat deorece nu e nici o diferenta majora doar de pret ambalaj

lumina acvariu spunea...

Iluminarea acvariului este deosebit de importanta ;)

Flame Tetra sau Von Rio Tetra

Flame Tetra sau Von Rio Tetra este unul dintre cei mai fermecători și frumoși pești din acvariile cu apă dulce,în special atunci când își et...