miercuri, 4 noiembrie 2015

Sistemul de încălzire al unui acvariu

După cum promiteam continuăm seria de articole despre accesoriile de bază într-un acvariu. În articolul precedent am discutat despre sistemul de iluminat. Următorul sistem este sistemul  de încălzire.
          Dacă ai hotărât să nu ai pești de apă rece în acvariu tău ( pești din familia cyprinidelor) ai nevoie de un încălzitor. Sunt mai multe variante, tu trebuie să alegi cea mai bună variantă care se potrivește necesităților peștilor tăi. Din acest motiv, când alegi pești trebuie să ai grijă să fie compatibili din punct de vedere termic. Cele mai uzitate tipuri de încălzitoare sunt cele interne cu termostat. Însă o problemă a lor este că de obicei termostatul ține mai mult decât elementele de încălzire și atunci trebuie să schimbi încălzitorul la intervale regulate, ceea ce-ți crește cheltuielile inutil.
Alt tip de încălzitoare sunt acelea care au termostatul separat față de elementele de încălzire. Cele mai multe termostate sunt mecanice și sunt operate de o plăcuță bimetalică convențională ce închide un set de contacte electrice. Acest tip de încălzitoare este compus dintr-un termostat extern, lipit de peretele exterior al acvariului si elemente de încălzire ce pot fi mascate în substratul acvariului sau filtrul acestuia.

 Termostatul indică temperatura sticlei în loc să măsoare temperatura apei, deoarece nu intră în contact direct cu apa. Din nefericire aceste termostate sunt câteodată afectate atunci când temperatura camerei fluctuează semnificant. Un alt tip de termostat extern are un senzor care se introduce în apa acvariului. Acest tip este foarte scump și nu este neapărat mai fiabil. Încălzitoarele externe sunt mult mai ușor de ajustat decât cele interne, dar trebuie să fim atenți la copii, care pot modifica temperatura ușor, ei având acces la setările termostatului.
Puterea încălzitorului (watti) necesară depinde de volumul acvariului și temperatura ambientală. Trebuie avut în vedere că ceea ce este suficient în timpul verii nu este adecvat de pildă la ora 3 noaptea în timpul iernii cu centrala oprită. Recomand 50 watti / 30 l de apă. Este de preferat să ai mai mulți watti decât să riști să se răcească apa când temperatura ambientală este scăzută.
Diferențele de preț nu sunt mari raportat la puterea încălzitorului (numarul de watti), de exemplu între unul de 50 față de unul de 75 de watti din acest motiv este de dorit să achiziționezi un încălzitor cu mai mulți watti, el putând mai repede să încălzească acvariul.

Este de dorit să folosim două încălzitoare într-un acvariu pentru a evita pierderile ce ar surveni în cazul în care ai avea un singur încălzitor care s-ar defecta. De exemplu: dacă la un acvariu de 100 l am pune un încălzitor de 150  watti, în cazul în care se defectează fără să ne dăm seama , temperatura apei ar putea scădea prea tare afectând sănătatea peștilor sau chiar să provoace moartea lor în cazul unor pești sensibili la fluctuațiile de temperatură (ex :discusi). Din acest motiv ar fi mai bine să folosim două încălzitoare de 75 watti fiecare; în cazul în care unul dintre ele s-ar defecta, celălalt va putea menține temperatura apei în limitele normale pe termen scurt. 
                                                             ing. zootehnist Osoian Emil

Niciun comentariu:

Ofertă pești exotici Decembrie 2022

  2,50 lei bucata                                       Platy Mickey Mouse   5 lei bucata Guppy blue japan